Vertaislaina – Hae lainaa toiselta ihmiseltä!

Parjatut pikalainat ja pankkien ulkopuolelta tarjotut kalliit kulutusluotot ovat kenties piakkoin väistymässä, kun vertaislainat tekevät tuloaan Suomeen. Uusi lainatyyppi tarjoaa yksityisille kuluttajille leikata välikädet pois lainatoiminnasta.  Aina ei kuitenkaan kannata suoraan tähän vaihtoehtoon, vaan kilpailuttamalla lainansa voi usein saada jopa edullisempaa lainaa.

Kannattaakin kokeilla näitä palveluja, kun miettii että onko vertaislaina se paras tapa lainaa hakea.

sortter
 • Lainaa 2000 - 60 000 €
 • Ikäraja 18 v
 • Löydä parhaat lainat helposti
 • Tekee vertailun puolestasi

Sortterin tarjoama palvelu on omiaan juuri sinulle, joka tahdot antaa muiden hoitaa lainojen vertailua puolestasi.

Palvelu pelaa siten, että täytät vain tavallisen lainahakemuksen, ja sen jälkeen tulet saamaan lainatarjouksia usein monista eri paikoista.

Kun sopiva laina tulee vastaan, voit sitten vain allekirjoittaa tarjouksen ja lainarahat tulevat tilillesi usein minuuteissa.​

Lue lisää ja hae lainasi tästä >>

Omalaina
 • Lainaa 100 - 60000€ 
 • Ikäraja 18 v
 • Yhdellä lainahakemuksella jopa yli 20 lainatarjousta
 • Palvelun käyttö maksa mitään, eikä sido mihinkään, vaan voit jättää myös lainan ottamatta jos tarjoukset ei miellytä!​

Omalaina on parhaita lainojen kilpailutuspalveluja mitä tällä hetkellä on. Sitä kautta voit yhden hakemuksen täytöllä saada jopa yli 20 lainatarjousta, joista sitten voit valita sen parhaan lainan itsellesi.

Omalainan kautta onkin erityisen helppoa selvittää nopeasti millaista lainaa tai vippiä sinulle tarjottaisiin. Hakemuksen täyttää minuuteissa, lainapäätöksen saat heti,  ja hakemuksia alkaa tulla sähköpostiin yleensä saman tien.

Lue lisää ja hae lainaa tästä >>

FreedomRahoitus
 • Lainaa 500 - 60 000€ 
 • Ikäraja 20v
 • Yhdellä lainahakemuksella jopa yli 20 lainatarjousta

Jätä 1 lainahakemus, saa jopa 20 lainatarjousta.

Freedom Rahoituksen kautta voit kilpailuttaa lainasi nopeammin kuin uskotkaan. Täytät minuuteissa hakemuksen, jonka jälkeen lainatarjouksia tulee sinulle sitä mukaan kun eri lainapalvelut saavat hakemuksesi käsiteltyä.

Tämän palvelun käyttö ei myöskään maksa mitään, eikä sido mihinkään, vaan voit jättää myös lainan ottamatta!​

Jos haetkin mahdollisimman edullista lainaa, et halua jättää Freedom Rahoituksen kilpailutusta käyttämättä!

Lue lisää ja kilpailuta lainasi ilmaiseksi tästä >>

Bluefinance
 • 100 - 5000 €
 • Kuukausierä alkaen 50€ / kk
 • Ikäraja 18 v
 • Luottoa helposti pitkällä maksuajalla ja hyvin kohtuullisella korolla

Blue Financen uusi luottotili tarjoaa kaksi hyvää mahdollisuutta käytttää sitä.

Ensimmäinen mahdollisuus on pienempi alle 500e kertaluotto, jossa saat tehdä nostoja osissa ja ensimmäisen kuukauden aikana ilman nostokuluja. Yksi harvoista vielä markkinoilla olevista helposti pienistä lainoista.

Suurempi joustoluotto taas antaa enemmän joustavuutta, ja sitä on todella helppo hakea niin puhelimella kuin tietokoneella. Ei tarvita mm. liitteitä.

Lue lisää ja hae lainasi tästä >>

Katso myös nämä lainat...

Vertaislaina palauttaa lainaamisen juurilleen

Monet ovat sanoneet, että vertaislainat ovat vanhin kaikista lainamuodoista. Vertaislainoissa yksityiset ihmiset hakevat lainaa avoimella hakemuksella verkkosivun kautta ja sijoittajat arvioivat itse, haluavatko osallistua lainan rahoittamiseen. Vertaislainasivusto luo turvaa sijoituksille, valvoo takaisinmaksua ja kerää pientä provisiota. Alunperin lainaaminen on tapahtunut juuri yksityiseltä ihmiseltä toiselle ja tämä on se perusta, johon vertaislainat palauttavat rahoitusmaailmaa.

Vertaislainat toteuttavat vapaata markkinataloutta

Periaatteessa vertaislainat toimivat yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti. Lainojen hinnat määräytyvät dynaamisesti sen kautta, millaisia lainahakemuksia sijoittajat päättävät rahoittaa. Mikään yksittäinen taho ei voi kontrolloida lainojen hintoja kuten pankkien ja vippiyritysten kohdalla on asian laita. Periaatteessa vertaislainojen hinnat saattaisivat painua jopa alle pankkilainojen hintojen, mutta tällä hetkellä ne kykenevät kilpailemaan vain ylihintaisten pikavippien kanssa. Monet kuitenkin uskovat, että ajan myötä markkinoiden lait painavat hintoja alaspäin, kunhan saavutetaan tietty lainaajien ja sijoittajien kriittinen massa.

Vertaislaina

Vertaislainojen haasteet

Jotkut tahot ovat olleet huolissaan vertaislainojen yleistymisestä. Samalla, kun pikavippiala on saatu kontrolliin, on herännyt pelko, että osa vippialan ongelmista, kuten köyhien ihmisten velkakierteet, löytäisivät uuden pesän vertaislainojen alalta. Koska ala on niin nuori, mitään varmaa tästä ei voi vielä sanoa, mutta periaatteessa tämä on mahdollista. Koska kuka vain voi laittaa palveluun lainahakemuksen, sinne on myös mahdollista laittaa hakemuksia, joissa korkotaso on huima samalla kun hakijan maksukyky on lähellä nollaa. Rohkea riskisijoittaja voisi tarttua tällaisiin hakemuksiin ja antaa velkaa ihmiselle, jonka tietää olevan todennäköisesti kyvytön maksamaan sitä takaisin.

Faktat Vertaislainoista

Vertaislainat vievät lainamaailman ruohonjuuritasolle. Nyt kuluttajille on avautunut mahdollisuus lainata rahaa pikavippiyritysten sijaan toisilta ihmisiltä. Vertaislainalla on myös mahdollisuus tienata, sillä mikäli sinulla on ylimääräistä sukanvarressa, voit määritellä omalle ylimääräiselle rahallesi koron, ja lainata sen eteenpäin. Yhdysvalloissa ja keski-euroopassa jo pidempään käytössä ollut vertaislaina onkin hitaasti rantautumassa suomeen, ja lue hyvän vaihtoehdon pikaiseen lainantarpeeseen. Laina hoidetaan yrityksen kautta, jolloin yrityksen nettisivut toimivat lainojen markkinapaikkana. Yritys myös luottoluokittelee lainanhakijat luottotappioriskin määrittelemiseksi, ja auttavat lainanantajaa esimerkiksi perinnässä, jos ongelmia ilmenee. Tällä hetkellä ainoat vertaislainoja välittävät yritykset ovat vuonna 2009 toimintansa aloittanut Fixura Oy sekä Lainaaja.fi – palvelun takana oleva Vertaislaina Oy.

Näin vertaislainat toimivat

Lainanhakija

Lainanhakija kirjautuu palveluun, ja ilmoittaa syyn lainaamiselle, halutun summan, laina-ajan, takaisinmaksuerien suuruuden sekä halutun koron. Lainanmyöntäjät voivat tarttua tarjoukseen ja lainata rahat hakijalle. Vertaislainayhtiö tarkastaa lainanantajan puolesta lainaajan luottotiedot ja luo tähtiin perustuvan profiilin. 5 tähden luottoluokituksessa henkilö maksaa lainan ajoissa yli 95% todennäköisyydellä, 4 tähden 78-95%, 3 tähden 50-78% jne… Lainaa eivät voi hakea luottotietomerkintöjä omaavat. Kun lainasopimus syntyy, ottavat yritykset keskimäärin 1-3% lainasummasta. Lainaaja.fi – palvelu veloittaa lainaajan korkomäärästä yhden prosentin, ja Fixuran lainat 10 000 euroon asti 2% lainan kokonaissummasta. Lisäksi palvelu veloittaa avausmaksun, 5% lainattavasta summasta. Tämän päälle tulevat vielä 4 euron lyhennyskohtaiset tilinhoitokulut.

lainaa toiselta ihmiseltä

Lainaajalle

Vertaislainalla voi tienata velan korolla, ja oman koron lainattavalle summalle voi päättää. Korko voi olla keskimäärin 1-20%. On hyvä miettiä etukäteen, millaiselle ihmiselle on valmis lainaamaan rahaa, ja kuinka paljon. Lainanhakijalta voi kysellä kysymyksiä hänen elämäänsä liittyen, ja näin määrittää mahdollista luottotappioriskiä. Yritykset tekevät myös luottohistoriatarkistuksia. Lainan koron määrittely voi olla myös vaikeaa, ja korkotasoa mietittäessä kannattaa huomioida mahdollinen luottotappioriski, ja sisällyttää se korkomäärään, jolloin lainan takaisinmaksun viivästyessä tai estyessä ainostaan tuotto pienenee. On myös muistettava, että lainasta tuleva tuotto on pääomaverotuksen mukaista tuloa, eli sitä verotetaan 28% verokannan mukaan. Kun yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle henkilölle, ei luottotappiot ole verovähennyskelpoisia. Tämä on suuri riski joka tulee ottaa huomioon. Lainasta saatavaa tuloa ei ilmoteta ennakonpidätyksessä.

Kannattaako vertaislaina?

Lainanhakijan näkökulmasta yleensä edullisempaa on saada lainaa omasta pankista. On toki mahdollista, että tarvittavat rahat saa edullisemmin yksityiseltä henkilöltä, sillä vertaislaina perustuu huutokauppaan, jolloin laina on mahdollista kilpailuttaa, ja saa hyvinkin edullinen tarjous. Lainanmyöntäjän näkökulmasta tuotto lainalle on voi olla erittäin hyvä, mutta yksityishenkilöt ovat keskimäärin korkean riskin sijoitus kuin yritykset, ja luottotappioriski lähes aina suurempi. Kannattaakin miettiä tarkkaan haluaako lainata tai tienata rahaa vertaislainalla.

Muita suosittuja pikavippejä ja nettilainoja ovat nykyään mm.​

Ekstraluotto

Lue lisää ja hae tästä

 • 400 - 2100 €
 • Maksuaikaa 3 - 96 kk
 • Ikäraja 21v
 • Kaikki lainat ilman vakuuksia ja takaajia

Ekstraluoton kautta on mahdollista hakea nopeasti kätevää tililuottoa, jota voi sitten käyttää aivan vapaasti siihen tahtiin kuin tahtoo.

Luottotilin saat auki hetkessä, ja ensimmäinen nostosikin voi olla tililläsi jo reilusti alle puolessa tunnissa.

Lisäksi tarjolla on markkinoiden pienimpiin kuuluva minimilyhennys, sekä paljon joustavuutta lainan takaisinmaksun suhteen.

Ainoa heikkous onkin hieman korkeampi hinta, jonka takia suuria luottoja ei ehkä kannata täältä hakea.​

Creditstar

Lue lisää ja hae tästä

 • Lainasumma 50 - 2000€
 • Laina-aika 1-12 kk
 • Ikäraja 18v
 • Suomen kansalaisuus

Creditstar tarjoaa kohtuuhintaista luottoa, jota voi käyttää kuten pikalainaa tai kulutusluottoa, ihan miten haluat.

Parasta onkin ehkä mahdollisuus vaikuttaa maksuaikaan ja lainan käyttöön ​paremmin kuin suuressa osassa lainapaikoista.

Erinomainen valinta myös nuorille lainaajille, sekä heille, jotka tahtovat saada kätevän luottotilin joustavalla maksuajalla.​

Ferratum

Lue lisää ja hae tästä

 • Lainaa 100 - 2000 €
 • Ikäraja 21v
 • Luottotili, jolta voi tehdä nostoja omaan tahtiin
 • Nostot kännykällä tai netistä helposti
 • Uudistunut palvelu alentanut hintojaan ja parantanut tarjouksiaan!

Ferratum tarjoaa kätevää joustoluottoa tililuoton muodossa 2000 euroon asti, nyt myös kovilla alennuksilla!

Nostoja voit tehdä Ferratumin luottotililtä 24/7 nopeasti ja helposti aina luottorajaan asti ilman uusia hakemuksia tai odottelua.

Uudet asiakkaat saavat ensimmäisen nostonsa ilman korkoa tai kuluja (eli ilmaiseksi) 30 päivän ajaksi. Ja kaikki asiakkaat saavat nostokuluista 50 % alennuksen 1000 euroon asti koodilla FERRA18

FreedomRahoitus

Lue lisää ja hae tästä

 • Lainaa 500 - 50000€ 
 • Ikäraja 20v
 • Yhdellä lainahakemuksella jopa yli 20 lainatarjousta

Jätä 1 lainahakemus, saa jopa 20 lainatarjousta.

Freedom Rahoituksen kautta voit kilpailuttaa lainasi nopeammin kuin uskotkaan. Täytät minuuteissa hakemuksen, jonka jälkeen lainatarjouksia tulee sinulle sitä mukaan kun eri lainapalvelut saavat hakemuksesi käsiteltyä.

Tämän palvelun käyttö ei myöskään maksa mitään, eikä sido mihinkään, vaan voit jättää myös lainan ottamatta!​

Jos haetkin mahdollisimman edullista lainaa, et halua jättää Freedom Rahoituksen kilpailutusta käyttämättä!

aktiivilaina

Lue lisää ja hae tästä

 • 500 - 50000 €
 • Maksuaikaa 1 - 15 vuotta
 • Ei tarjoa lainoja opiskelijoille eikä työttömille
 • Kaikki lainat ilman vakuuksia

Ikäraja 20v​


Aktiivilaina on eräs uusimmista lainapalveluista, avaten ovensa suomalaisille helmikuusta 2018.

Sen kautta on helppo ja nopea hakea erityisesti suurempia lainoja edulllisella korolla ja lähes niin pitkällä maksuajalla kuin vain haluat.

Eräs parhaista lainapaikoista 2018, kun haet suurempaa lainaa edullisesti!​

Katso myös tämä laajempi lainavertailu...

 • huhtikuu 16, 2019
 • Lainat